søndag 20. september 2015

Pascal og bestemors veddemål

Av en eller annen merkelig grunn er min kjære bestemor dypt religiøs. Dette til tross for en helt usannsynlig langt og hardt liv på en liten gård i havgapet på vestlandet. Vi snakker motstandsarbeid under andre verdenskrig, seks barn (født hjemme såklart), alkoholisme, fattigdom og mange dødsfall i nærmeste familie. You name it. I situasjoner hvor mange hadde tenkt at «ingen høyere makter vil meg så vondt», går hun i kirken og tar seg et kjeks og et glass vin. Et så pietistisk liv at vi i vår generasjon knapt kan kjenne oss igjen. 

Jeg har flere ganger utfordret min bestemor i forhold til hennes kristne tro. «Hvor sikker er du, egentlig?», spør jeg. «Jeg trenger ikke å være så sikker, det holder å velge å tro», svarer hun. 
Man skulle tro at det var fåfengt å forsøke å regne ut en faktisk sannsynlighet for Guds eksistens, altså en objektiv vurdering av sannsynligheten. Det virker mer naturlig at mennesker gjør en subjektiv vurderding basert deres intuisjon og opplevelser. 

(Kilde: http://mimiandeunice.com/category/god/page/2/)

På 1600-tallet beskrev likevel den eksentriske franske matematikeren Blaise Pascal et veddemål om Guds eksistens. Han påstod at konsekvensene av å ikke tro på Gud ville bli mye større om det viste seg at Gud faktisk eksisterte, enn om man trodde på Gud og det viste seg at han ikke eksisterte. Veddemålet bygger på spillteori og statistikk.

(Kilde: https://lunaticfaith.wordpress.com/tag/sigmund-freud/)

«For her er det ikke snakk om å velge enten-eller, som med kron eller mynt. Det dreier seg om himmel eller helvete, helt konkret. Derfor, argumenterer Pascal, har man alt å vinne på å tro at Gud eksisterer, og ingenting å tape." (Vidar Enebakk i "På den usikre siden", 2001). 

Det er dog ikke bare én religion i verden, og intet mindre enn et hav av ulike trosretninger. Pascals veddemål har kanskje en logisk oppbygging, men det blir mye krøll om den skal være like gyldig for alle. I tillegg vet vi mye mer om vår egen eksistens enn da Pascal skrev veddemålet for 400 år siden. Dermed er det enklere å motbevise Guds eksistens i dag enn det var for Pascal, særlig ved bruk av objektive analyser. Den faktiske sannsynligheten virker likevel til å være av mindre betydning. «Selv om sjansen for at Gud finnes er minimal, vil belønningen for å tro uansett overskrive summen av dennesidig nytelse», skriver Enebakk. Når det kommer til religiøs tro, kan det virke som at tanken på konsekvensene er viktigere enn sannsynlighetene.


Bestemor har egentlig bare valgt å sikre seg på best mulig måte. Som troende vil man tape ingenting, eller vinne alt. 


1 kommentar:

  1. Fantastisk blogg med historiske og prospektive familiekjære refleksjoner!

    SvarSlett